Τοπικά Προϊόντα

Τοπικά προϊόντα

Από τα τοπικά προϊόντα ξεχωρίζουν το κεφαλοτύρι, η μυζήθρα και άλλα τυρι από αιγοπρόβειο γάλα, το αρωματικό μέλι, καθώς και η φάβα που είναι φημισμένη για τη νοστιμιά της. Στα παραδοσιακά ποτά της Αμοργού περιλαμβάνεται το ρακόµελο και η ψημένη ρακή, ένα ηδύποτο με ρακή, μέλι και βότανα. Δεν πρέπει να φύγετε από το νησί χωρίς να δοκιμάσετε το παστέλι, τα πιταρίδια (χυλοπίτες), τα ντόπια παξιμάδια και τις ντόπιες τυρόπιτες και χορτόπιτες.

Μπορείτε να βρείτε επίσης μανιτάρια, ελιές, λιαστό κρασί, φρούτα  όπως αχλάδια, σταφύλια και φραγκόσυκα, χόρτα και διάφορα βότανα.

 

Τοπική κουζίνα

Το παραδοσιακό φαγητό του Πάσχα, το ψητό της Λαμπρής είναι κατσικάκι γεμιστό με ρύζι και εντόσθια, άνηθο και δεντρολίβανο, σιγοψημένο στους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους. Σερβίρεται επίσης σε γιορτές και επίσημες περιστάσεις.
Το πατατάτο είναι το πιο γνωστό από τα παραδοσιακά Αμοργιανά φαγητά. Κατσικάκι κοκκινιστό με πατάτες, μαγειρεμένα όλα μαζί με κόκκινη σάλτσα, προσφέρεται κυρίως στα θρησκευτικά πανηγύρια αλλά και σε γάμους και άλλες επίσημες περιστάσεις. Ως παραδοσιακό φαγητό, μπορεί κανείς να το γευτεί και στις ταβέρνες του νησιού.
Το ξυδάτο, σούπα από εντόσθια, παραλλαγή του πατσά, σερβίρεται στα πανηγύρια.
Επίσης ο Καλόγηρος (μελιτζάνα με κρέας και τυρί), η φάβα και η κακαβιά.

Το ξεροτήγανο, παρόμοιο με το κρητικό ξεροτήγανο, παραλλαγή της δίπλας, με  πλούσιο στόλισμα από κανέλα και καβουρδισμένο σουσάμι.
Το παστέλι, γλύκισμα από σισάμι και μέλι, με μια μικρή δόση από κύμινο, σερβίρεται πάνω σε φύλο λεμονιάς, προσφέρεται σε γάμους και βαφτίσια.

Δείτε μια συνέντευξη σχετικά με τα τοπικά προϊόντα και τρόφιμα από την Αμοργό:

Google BookmarksShare

Αμοργιανο Πατατάτο

Το Αμοργιανό Πατατάτο όπως παρασκευάζεται την ημέρα του πανηγηριού της Αγίας Παρασκευής.Κλασικό φαγητό που προσφέρεται στα πανηγύρια της Αμοργού Υλικά 2 κ.σ.πελτές ντομάτας 1 κ.σ.βούτυρο 1 κρεμμύδι 5 ,6 πατάτες 2 σκελίδες σκόρδο αλάτι πιπέρι κανέλλα 1 φλιτζ καφέ λάδι … Continue reading

Κοφτός

Toν κοφτό τον σερβίρουν στην Αμοργό ανήμερα τη Πρωτοχρονιά για να πάει καλά η σοδειά. Υλικά για 6 άτομα – 1 κιλό σιτάρι καθαρισμένο και αποφλοιωμένο – 1 κρεμμύδι – 6 κ.σ. τυρί τριμμένο – αλάτι – ½ φλιτζάνι τσαγιού … Continue reading

Ρακόμελο – Ψημένη Ρακή

Ρακόμελο Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται συνδυάζοντας ρακή (τσικουδιά) ή τσίπουρο με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο ή άλλα τοπικά βότανα. Παρασκευάζεται στην Κρήτη και σε άλλα νησία του Αιγαίου πελάγους … Continue reading