Ρακόμελο
Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται συνδυάζοντας ρακή (τσικουδιά) ή τσίπουρο με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο ή άλλα τοπικά βότανα.
Παρασκευάζεται στην Κρήτη και σε άλλα νησία του Αιγαίου πελάγους αλλά και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα.
Πίνεται ζεστό, σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και παγωμένο σαν απεριτίφ μετά το φαγητό αφού τα βότανα και το μέλι το κάνουν και χωνευτικό. Μπορεί κανείς να το αγοράσει εμφιαλωμένο, έτοιμο για σερβίρισμα αφού ζεσταθεί.
Κάποιοι το προτείνουν σα φάρμακο για το κρύωμα, που πίνεται ζεστό!
Χρειάζεται όμως προσοχή στην κατανάλωση του γιατί μπορεί να αποδώσει μεγάλο ποσό θερμίδων η μεγάλη κατανάλωσή του και επιπλέον θα μας συνοδέψει και από ένα δυνατό πονοκέφαλο ή ζάλη.
Συνταγή
Υλικά
Για 4 μερίδες
- Ένα ξυλάκι κανέλα
- 4 γαρυφαλλάκια
- 500μλ κρητική ρακή καλής ποιότητας, χωρίς γλυκάνισο ή με άλλα αρωματικά
- 2-4 κουταλάκια μέλι, ελατόμελο ή θυμαρίσιο όπως συνηθίζεται.
Προετοιμασία
- Σε ένα μπρίκι του καφέ βάζουμε το μέλι με το ξυλαράκι κανέλας και μόλις λειώσει προσθέτουμε την ρακή. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά και προσέχουμε να μην βράσει γιατί μπορεί να πάρει φωτιά!
- Προσθέτουμε τα γαρυφαλάκια.
- Αν θέλουμε να είναι λιγότερο δυνατό βάζουμε πρώτα το ρακί και μετά το μέλι.
- Μόλις αρχίζει να βράζει, σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το μπρίκι και αφήνουμε για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε ζεστό ή το αποθηκεύουμε σε γυάλινο μπουκάλι για μελλοντική κατανάλωση.
Ψημένη ρακή
Είναι τοπικό ποτό της Αμοργού και παρασκευάζεται απο ρακή, ζάχαρη και περισσότερα μυρωδικά.
Μοιάζει με το ρακόμελο, η ψημένη ρακή όμως, αν και έχει παρόμοια υλικά, είναι ένα τελείως διαφορετικό ποτό. Αποτελεί ένα είδος τοπικού σπιτικού ποτού.
Από τα αρχαία χρόνια οι κάτοικοι της Αμοργού και των μικρών Κυκλάδων έφτιαχναν ένα παραδοσιακό ποτό, που ονόμαζαν «Ψημένη Ρακή», για να κερνούν τους φιλοξενούμενούς τους, αλλά και τους καλεσμένους στους γάμους των παιδιών τους.
Η ψημένη ρακή προσφέρεται άλλοτε σαν ορεκτικό και άλλοτε σαν χωνευτικό, συνήθως όμως σαν κέρασμα στις γιορτές και στις συνάξεις.
Προσφέρεται στο μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στους επισκέπτες και σε όλα τα σπίτια του νησιού.
Το ρακόμελο αποτελεί το ιδανικό ποτό αφού προκαλεί ευφορία και χαρούμενη διαθεση, ανεβάζει την λίμπιντο και είναι κατάλληλο μετά το γεύμα εφόσον λειτουργεί ως χωνευτικό εξαιτίας του μελιού και των βοτάνων που διαθέτει. Πίνεται ζεστό, σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και κρύο.
Συνταγή
Υλικά
- 1 κιλό ρακή
- 1 ποτήρι μέλι
- ½ ποτήρι ζάχαρη
- 2-3 Φλούδες κανέλα,
- Γαρύφαλο ή 1 κουταλάκι γλυκάνισο
Προετοιμασία
- Βάζω την ρακή, το μέλι και τη ζάχαρη να πάρουν μια βράση σε μια κατσαρόλα.
- Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζω ένα ποτήρι νερό,γαρύφαλο ή ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο και τις φλούδες κανέλα και τα βράζω για αρκετή ώρα.
- Σουρώνω τα μυρωδικά και το προσθέτω στη ρακή αφήνοντας να πάρει μία βράση. Μερικοί προσθέτουν κι ένα ποτηράκι κονιάκ.
- Όταν κρυώσει, τη βάζω σε μπουκάλι και σε κάθε μπουκάλι βάζω λίγη κανέλα σε φλούδα.