Πύργος Αγίας Τριάδας

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους αρχαίους πύργους της Αμοργού κατέχει ο θρυλικός “πύργος του Βασίλη” όπως αποκαλούν οι κάτοικοι της Αμοργού το οικοδόμημα του 4ου αι. π.Χ.

Ο πύργος βρίσκεται βορειοδυτικά από τον οικισμό και ανατολικά από το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στην περιοχή της αρχαίας πόλης της Αρκεσίνης. Πρόκειται για το μοναδικό στην Αμοργό άριστα διατηρημένο αρχαίο μνημείο και το καλύτερα σωζόμενο στις Κυκλάδες μεμονωμένο οχυρό ορθογώνιου σχήματος.

To οχυρό  είναι ορθογώνιου σχήματος, με εσωτερική αυλή και έναν πολυόροφο πύργο.

Φαίνονται από τα ερείπια η πόρτα και οι πλευρικοί τοίχοι, όπου διακρίνονται οι πολεμίστρες.   Γύρω από το οχυρό υπάρχουν αρκετά ερείπια από την Προϊστορική έως και τη Νεότερη Εποχή, όπως και νεότερες κατασκευές που σχετίζονται με αγροτικές εγκαταστάσεις, συστήματα συλλεκτήριων αγωγών, ομβροδεξαμενή, κτιστός φούρνος, ελαιοπιεστήριο, ζευγόσπιτο για την σταύλιση των ζώων, στοιχεία που υποδηλώνουν τη διαχρονική χρήση του χώρου από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Η δυνατή κατασκευή από μεγάλες λαξεμένες πέτρες δείχνει ότι η κατασκευή είναι αμυντικό χαρακτήρα για προστασία από πειρατικές και άλλες επιθέσεις. Ο ψηλός πύργος χρησίμευε ως  φρυκτώριον, για τη μετάδοση δηλαδή φωτεινών σημάτων στους άλλους πύργους με τους οποίους είχε  οπτική επαφή. Τέλος χρησίμευε και ως κατοικία από τους λίγους κατοίκους του και σας αποθήκη αγροτικών προϊόντων.

Google BookmarksShare

Comments are closed.