Κατάπολα

Τα Κατάπολα είναι ένας ιδιαίτερα γραφικός οικισμός 380 κατοίκων με έντονη Κυκλαδίτικη Αρχιτεκτονική, ιστορικές εκκλησίες και μαγευτικές παραλίες, εύκολα προσβάσιμες με τα πόδια ή με καραβάκια.

Το λιμάνι των Καταπόλων είναι το κεντρικό λιμάνι της Αμοργού και ένα από τα καλύτερα και πιο ασφαλή φυσικά λιμάνια των Κυκλάδων και συνεπώς σίγουρο αγκυροβόλιο για μικρά σκάφη.

Αποτελείται από τρεις ξεχωριστούς οικισμούς χτισμένους περιμετρικά του λιμανιού, το Ξυλοκερατίδι στα βόρεια, το Ραχίδι στη μεση και τα Κατάπολα νότια κάτω από το βουνό της Αρχαίας Μινώας την Μουντουλιά. Μπαίνοντας στο λιμάνι πρώτα διακρίνουμε τον λόφο της Μουντουλιάς. Εκεί υπάρχουν αξιόλογα ιστορικά ευρύματα, κατάλοιπα σημαντικών κτισμάτων της ομώνυμης πόλης-κράτους των ιστορικών χρόνων, του σταδίου, του Γυμνασίου καθώς και του ναού του Διόνυσου. Από την κορυφή του λόφου έχουμε εντυπωσιακή θέα στον κόλπο των Καταπόλων, αλλά και στο Αιγαίο πέλαγος.

Άλλα αξιοθέατα είναι ο προχριστιανικός ναός της Παναγίας της Καταπολιανής από τις παλιότερες στο νησί, χτισμένη πάνω στα θεμέλια παλιοχριστιανικής βασιλικής η οποία χτίστηκε πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού του Απόλλωνος, η Ευαγγελίστρια – αξιόλογο βυζαντινό εκκλησάκι του 9ου αιώνα στο Ξυλοκερατίδι και οι ιστορικοί ναϊσκοι του Ταξιάρχη και της Αγ. Ειρήνης, το γραφικό εκκλησάκι του Αγ. Παντελεήμονα, το δημοτικό σχολείο Καταπόλων κλασικής αρχιτεκτονικής, η Καταπολιανή χιλιοτραγουδισμένη βρύση με το δροσερό νερό και το σπήλαιο Αμοργού.

Ωραίες είναι οι παραλίες στο κατ’Ακρωτήρι, τις Πλάκες, το Μαλτέζι, τους Τρεις Ιεράρχες, αλλά και έξω από τον κόλπο, στις Φοινικιές, τον Τυροκόμο, τους Αγίους Σαράντα.

 

Google BookmarksShare

Comments are closed.