Κάστρο

Πάνω σε βράχο, στο ψηλότερο σημείο, στη μέση του οικισμού της Χώρας, δεσπόζει το Κάστρο του 13ου αιώνα που χτίστηκε για την αντιμετώπιση των πειρατών, από το οποίο σήμερα σώζεται το τείχος με τις πολεμίστρες. Στην είσοδο του, μπορείτε να δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Στα χρόνια της Ενετοκρατίας (1206-1537), οχυρώνεται ο φυσικός βράχος το 1207 από τους αυταδέλφους Ιερεμία και Ανδρέα Γκύζη και ο οικισμός της Χώρας  επεκτείνεται στην Νότια πλευρά του Κάστρου. Τότε δημιουργούνται οι εσωτερικές πλακόστρωτες πλατείες που φέρουν ακόμα το λατινογενές όνομα “Λόζα”, καθώς και ο κεντρικός δρόμος, η σημερινή “μέση”, που διατρέχει όλο τον οικισμό. Από την πλακόστρωτη “μέση”, το “καντιρίμι” ή “πλατύστενο” ξεκινούν και καταλήγουν στο Κάστρο όλα τα δρομάκια του οικισμού. Πολλά ακόμα είναι σκεπαστά -στην τοπική γλώσσα “εμπροστιάδες”- προφανώς για προστασία των κατοίκων που κατέφευγαν στο Κάστρο για να σωθούν από τους πειρατές που λυμαίνονταν το νησί έως και τα μέσα του περασμένου αιώνα.

Στα ελάχιστα αρχιτεκτονικά λείψανα της Ενετοκρατίας περιλαμβάνονται ο “Πύργος του Γαβρά”, κοντά στην Λόζα, όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή της Αμοργού και ο “Κάτω Λάκκος”, η καμαροσκέπαστη τοξωτή υδατοδεξαμενή του 15ου αιώνα, στα Βορεινά, η μεσαιωνική στέρνα που ύδρευε τη Χώρα

Google BookmarksShare

Comments are closed.