Χοζοβιώτισσα

Το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, είναι το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο του νησιού, αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά ελληνικά μοναστήρια. Eίναι ένα ζωντανό μουσείο της βυζαντινής περιόδου και των περιόδων της ενετοκρατίας και της τουρκοκρατίας. Ιδρύθηκε το 1088 από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό και είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου που γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα απέρριτο κτίσμα με οκτώ ορόφους, με μήκος 40μ και πλάτος 5μ χτισμένο πάνω σε ένα κάθετο βράχο σε ύψος 300μ. πάνω από τη θάλασσα. Τα πολυάριθμα κελλιά των μοναχών, η τράπεζα, τα μαγειρεία, οι φούρνοι, οι αποθήκες, τα πατητήρια, οι στέρνες και τα πηγάδια, όλα είναι σφηνωμένα μέσα στον φυσικό βράχο που μεταμορφώνεται σε λειτουργικό οικοδομικό στοιχείο και  συνθέτουν ένα θαυμαστό δείγμα ανώνυμης λειτουργικής λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Προκαλεί συγκίνηση, δέος και απορία πώς μπόρεσαν ανθρώπινα χέρια με απλά εργαλεία και έφτιαξαν αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Το απλό σχήμα της μονής δένει αρμονικά σφηνωμένη πάνω στον απόκρυμνο βράχο, ανάμεσα σε ουρανό και θάλασσα. Η θέα στο πέλαγος είναι μοναδική.

Η ονομασία του προέρχεται από την πόλη του Χόζοβο (ή Χόζοβα) της Παλαιστίνης, όπου υπήρχε ένα παρόμοιο μοναστήρι.

Η παράδοση λέει ότι μια ξύλινη εικόνα της Παναγίας από εκεί παρασύρθηκε από τα κύματα ως την ακτή της Αμοργού και οι κάτοικοι που την περισυνέλεξαν αποφάσισαν να χτίσουν ένα μοναστήρι εκεί που ξεβράστηκε η εικόνα. Το σημείο αυτό ονομάζεται και “δαιμονότοπος” και εκεί ιδρύεται η πρώτη εκκλησία της Σταυροπηγιακή (υπαγόμενη απ΄ ευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο) Παναγίας της Χοζοβιώτισσας από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό κατά το έτος 1088.

Από τα πολλά κειμήλια που φυλάσσονται στη Μονή ξεχωρίζουν το ασημένιο εξαπτέρυγο του 1652 στο οποίο αναγράφεται το όνομα του ιδρυτή της Αλεξίου Κομνηνού και η σμίλη (μεγάλο σιδερένιο καρφί) του πρωτομάστορα και η οποία κατά την παράδοση ήταν καρφωμένη στην θέση που είχε υποδείξει η ίδια η Παναγία για τη κτίση της Μονής. Πλούτος από εκκλησιαστικά κειμήλια, βυζαντινές εικόνες, και χειρόγραφα γραμμένα σε περγαμηνή και χαρτί φυλάσσονται στο μουσείο του.

Πλήθος κόσμου από την Ελλάδα και τον κόσμο όλο, επισκέπτονται το Μοναστήρι για να θαυμάσουν την απαράμιλλη ομορφιά του. Κάθε χρόνο, στη γιορτή της Παναγιάς, στις 21 Νοεμβρίου, γίνεται μεγάλο πανηγύρι και προσφέρεται φαγητό και γλυκό Αμοργιανό παστέλι τα οποία φτιάχνουν γυναίκες και άνδρες από το νησί.

Τηλ. Ιεράς Μονής: +30 2285 – 71274

 

Google BookmarksShare

Comments are closed.