Χώρα

Η πρωτεύουσα της Αμοργού, η Χώρα, η ομορφότερη Χώρα των Κυκλάδων, χτισμένη γύρω από το βράχο του ενετικού κάστρου. Έχει 330 κατοίκους, βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, σε υψόμετρο 350μ στην ΝΑ πλευρά του βουνού Προφήτης Ηλίας και σε απόσταση 5χλμ. από τα Κατάπολα. Χαρακτηριστικός ο γραφικός χαρακτήρας του χωριού, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με την πλούσια ιστορική παράδοση που διαθέτει.

Χαρακτηριστικά της, τα στολισμένα στενά σοκάκια, τα άσπρα σπιτάκια, οι πλακάστρωτες μικρές πλατείες, κατάλευκες μικρές εκκλησίες, παλαιά αρχοντικά και οι γραφικοί ανεμόμυλοι συνθέτουν μια όμορφη κλασική Κυκλαδική αρχιτεκτονική, διατηρώντας το παραδοσιακό χαρακτήρα, παρά την ανάπτυξη του τουρισμού.

Η Χώρα είναι ο μοναδικός διατηρητέος οικισμός σε ολόκληρο το νησί, που κρατάει ζωντανές τις μνήμες του μακραίωνος παρελθόντος της, του Βυζαντίου, της Ενετοκρατίας, της Τουρκοκρατίας καθώς και του νεώτερου ελεύθερου ελληνικού βίου.

Εικόνα χαρακτηριστική του χωριού το βενετσιάνικο Κάστρο του 13ου αιώνα, το οποίο κατασκευάστηκε για την άμυνα του χωριού από τους πειρατές γύρω από ένα φυσικό βράχο στο μέσο του οικισμού.

Στα “Βορεινά” βρέθηκαν τα πιο παλιά ερείπια που δείχνουν ότι ο χώρος είχε κατοικηθεί από την  3η π.Χ. χιλιετία.

Έντονες είναι οι μαρτυρίες για την κατοίκηση κατά την πρώϊμη Βυζαντινή περίοδο, όπου κτίστηκε μεγάλο μέρος της Χώρας. Τότε στην Αμοργό, όπως και σε όλα τα νησιά του αιγαίου έχουμε μετατόπιση του πληθυσμού προς την ενδοχώρα και η ανέγερση οχυρωματικών έργων, για προστασία από τους πειρατές.

Ο Πύργος του Γαβρά στο κέντρο της Χώρας είναι ένα παλιό αρχοντικό που φιλοξενεί το αρχαιολογικό μουσείο με σημαντικά εκθέματα από την ιστορία της Αμοργού.

Άλλα αξιοθέατα είναι το πρώτο Γυμνάσιο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα μετά την επανάσταση του 1821, ένα ιστορικό κτίριο με νεοκλασικά στοιχεία και η πλατεία της Χώρας Λόζα όπου γίνονται όλα τα πανηγύρια και οι συγκεντρώσεις των κατοίκων.

Δεκάδες οι εκκλησίες (περίπου 30) με μοναδικά βυζαντινά κειμήλια, όπως οι Άγιοι Πάντες (1644), η Βλυσανώ, ο Αη Νικόλας, η Μητρόπολη, οι Άγιοι Απόστολοι (1689), η Αγία Θεοδοσίας (1767), η Ζωοδόχος Πηγή, το Μετόχι του Χριστού – ένα από τα καλύτερα σωζόμενα χριαστιανικά μνημεία του νησιού.

Σε μικρή απόσταση (2,5χλμ) βρίσκονται οι βραχώδεις και βοτσαλωτές ακτές Αγία Άννα και Καμπί, με νερά εξαιρετικώς διαύγειας. Εκεί μπορεί να ασχοληθεί κανείς με ψάρεμα ή με καταδύσεις. Σε απόσταση 3χλμ βρίσκεται και το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας.

 

Google BookmarksShare

Comments are closed.