Γιορτές

Τα πανηγύρια αποτελούν ένα έθιμο αναλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου και βοηθούν στη διατήρηση της πίστης και της Αμοργιανής παράδοσης. Πραγματοποιούνται με τη συνεισφορά και τη φροντίδα των πιστών.

Μερικές ημέρες πριν από την κάθε γιορτή, με προσφορές των κατοίκων της Αμοργού και των γύρω νησιών, συγκεντρώνονται τα απαραίτητα υλικά. Οι εθελοντές μάγειροι παρασκευάζουν τα παραδοσιακά φαγητά, τα οποία “καθαγιάζονται” από τους ιερείς και στη συνέχεια προσφέρονται στους παρευρισκομένους, την παραμονή ή την ημέρα της γιορτής. Η προσφορά αυτή γίνεται στις τράπεζες που διαθέτει, για το σκοπό αυτό,  η κάθε εκκλησία. Ακολουθεί γλέντι σε μαγαζιά του χωριού με τοπικά όργανα και τραγούδια.

Οι κυριώτερες εκδηλώσεις είναι:

Google BookmarksShare
Filter: Categories
  • Festival

Agenda

  1. Mar
    25
    Fri

    1. Εθνική Εορτή (all-day)
      Mar 25

      Εθνική εορτή με παρελάσεις στη Χώρα, Λαγκάδα και Κατάπολα.

      Google BookmarksShare
  2. Aug
    17
    Wed

    1. Γιορτή Παστελιού (all-day)
      Aug 17

      Το παστέλι, παραδοσιακό και αγαπημένο γλύκισμα της Αμοργού, έχει την τιμητική του μέρα μια φορά το χρόνο.

      Το παστέλι πάνω σε λεμονόφυλλα συνεχίζει να είναι το πρώτο γλυκό του νησιού στους γάμους, στις βαπτίσεις, στις γιορτές και στις χαρές. Βασίζεται σε δύο φυσικά προϊόντα, των οποίων η παραγωγή ήταν άφθονη στην Αμοργό:

      - Στο μέλι με τις τρεις βασικές εκδοχές του, δηλαδή το ρεικόμελο (από την πλούσια φθινοπωρινή ανθοφορία του ρεικιού), το μαγιάτικο (από την ανοιξιάτικη ανθοφορία των λουλουδιών) και το θυμαρίσιο (από την καλοκαρινή ανθοφορία των θυμαριών).

      - Στο σουσάμι, που σήμερα δεν παράγεται αλλά παλιότερα η παραγωγή του ήταν μεγάλη στην Αμοργό, όπου υπήρχαν και ειδικά σουσαμοχώραφα, όπως ένα περίφημο παλιά καλογερικό (ιδιοκτησίας της Χοζοβιώτισσας, δηλαδή) σουσαμοχώραφο στα Κατάπολα.

      Τα τελευταία χρόνια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Αμοργού «Σιμωνίδης», διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου την «Γιορτή του Παστελιού» στη Χώρα. Πρόκειται για ένα μίνι φεστιβάλ, όπου παραδοσιακοί μάστορες με τους βοηθούς τους παρουσιάζουν ζωντανά τη διαδικασία παρασκευής του παστελιού, το οποίο στη συνέχεια διανέμεται στους παρευρισκομένους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρασκευής, αλλά και μετά το τέλος της, πραγματοποιείται παράλληλα συναυλία με τοπική μουσική, για να ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ρακή και χορούς, μέχρι το πρωί.

      Πληροφορίες για τη «Γιορτή του Παστελιού»:
      Πολιτιστικός Σύλλογος «Σιμωνίδης», τηλ.: +30 22850 74033

       

       

      Google BookmarksShare
  3. Aug
    17
    Thu

    1. Γιορτή Παστελιού (all-day)
      Aug 17

      Το παστέλι, παραδοσιακό και αγαπημένο γλύκισμα της Αμοργού, έχει την τιμητική του μέρα μια φορά το χρόνο.

      Το παστέλι πάνω σε λεμονόφυλλα συνεχίζει να είναι το πρώτο γλυκό του νησιού στους γάμους, στις βαπτίσεις, στις γιορτές και στις χαρές. Βασίζεται σε δύο φυσικά προϊόντα, των οποίων η παραγωγή ήταν άφθονη στην Αμοργό:

      - Στο μέλι με τις τρεις βασικές εκδοχές του, δηλαδή το ρεικόμελο (από την πλούσια φθινοπωρινή ανθοφορία του ρεικιού), το μαγιάτικο (από την ανοιξιάτικη ανθοφορία των λουλουδιών) και το θυμαρίσιο (από την καλοκαρινή ανθοφορία των θυμαριών).

      - Στο σουσάμι, που σήμερα δεν παράγεται αλλά παλιότερα η παραγωγή του ήταν μεγάλη στην Αμοργό, όπου υπήρχαν και ειδικά σουσαμοχώραφα, όπως ένα περίφημο παλιά καλογερικό (ιδιοκτησίας της Χοζοβιώτισσας, δηλαδή) σουσαμοχώραφο στα Κατάπολα.

      Τα τελευταία χρόνια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Αμοργού «Σιμωνίδης», διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου την «Γιορτή του Παστελιού» στη Χώρα. Πρόκειται για ένα μίνι φεστιβάλ, όπου παραδοσιακοί μάστορες με τους βοηθούς τους παρουσιάζουν ζωντανά τη διαδικασία παρασκευής του παστελιού, το οποίο στη συνέχεια διανέμεται στους παρευρισκομένους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρασκευής, αλλά και μετά το τέλος της, πραγματοποιείται παράλληλα συναυλία με τοπική μουσική, για να ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ρακή και χορούς, μέχρι το πρωί.

      Πληροφορίες για τη «Γιορτή του Παστελιού»:
      Πολιτιστικός Σύλλογος «Σιμωνίδης», τηλ.: +30 22850 74033

       

       

      Google BookmarksShare
  4. Aug
    17
    Sat

    1. Γιορτή Παστελιού (all-day)
      Aug 17

      Το παστέλι, παραδοσιακό και αγαπημένο γλύκισμα της Αμοργού, έχει την τιμητική του μέρα μια φορά το χρόνο.

      Το παστέλι πάνω σε λεμονόφυλλα συνεχίζει να είναι το πρώτο γλυκό του νησιού στους γάμους, στις βαπτίσεις, στις γιορτές και στις χαρές. Βασίζεται σε δύο φυσικά προϊόντα, των οποίων η παραγωγή ήταν άφθονη στην Αμοργό:

      - Στο μέλι με τις τρεις βασικές εκδοχές του, δηλαδή το ρεικόμελο (από την πλούσια φθινοπωρινή ανθοφορία του ρεικιού), το μαγιάτικο (από την ανοιξιάτικη ανθοφορία των λουλουδιών) και το θυμαρίσιο (από την καλοκαρινή ανθοφορία των θυμαριών).

      - Στο σουσάμι, που σήμερα δεν παράγεται αλλά παλιότερα η παραγωγή του ήταν μεγάλη στην Αμοργό, όπου υπήρχαν και ειδικά σουσαμοχώραφα, όπως ένα περίφημο παλιά καλογερικό (ιδιοκτησίας της Χοζοβιώτισσας, δηλαδή) σουσαμοχώραφο στα Κατάπολα.

      Τα τελευταία χρόνια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Αμοργού «Σιμωνίδης», διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου την «Γιορτή του Παστελιού» στη Χώρα. Πρόκειται για ένα μίνι φεστιβάλ, όπου παραδοσιακοί μάστορες με τους βοηθούς τους παρουσιάζουν ζωντανά τη διαδικασία παρασκευής του παστελιού, το οποίο στη συνέχεια διανέμεται στους παρευρισκομένους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρασκευής, αλλά και μετά το τέλος της, πραγματοποιείται παράλληλα συναυλία με τοπική μουσική, για να ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ρακή και χορούς, μέχρι το πρωί.

      Πληροφορίες για τη «Γιορτή του Παστελιού»:
      Πολιτιστικός Σύλλογος «Σιμωνίδης», τηλ.: +30 22850 74033

       

       

      Google BookmarksShare
  5. Aug
    17
    Sun

    1. Γιορτή Παστελιού (all-day)
      Aug 17

      Το παστέλι, παραδοσιακό και αγαπημένο γλύκισμα της Αμοργού, έχει την τιμητική του μέρα μια φορά το χρόνο.

      Το παστέλι πάνω σε λεμονόφυλλα συνεχίζει να είναι το πρώτο γλυκό του νησιού στους γάμους, στις βαπτίσεις, στις γιορτές και στις χαρές. Βασίζεται σε δύο φυσικά προϊόντα, των οποίων η παραγωγή ήταν άφθονη στην Αμοργό:

      - Στο μέλι με τις τρεις βασικές εκδοχές του, δηλαδή το ρεικόμελο (από την πλούσια φθινοπωρινή ανθοφορία του ρεικιού), το μαγιάτικο (από την ανοιξιάτικη ανθοφορία των λουλουδιών) και το θυμαρίσιο (από την καλοκαρινή ανθοφορία των θυμαριών).

      - Στο σουσάμι, που σήμερα δεν παράγεται αλλά παλιότερα η παραγωγή του ήταν μεγάλη στην Αμοργό, όπου υπήρχαν και ειδικά σουσαμοχώραφα, όπως ένα περίφημο παλιά καλογερικό (ιδιοκτησίας της Χοζοβιώτισσας, δηλαδή) σουσαμοχώραφο στα Κατάπολα.

      Τα τελευταία χρόνια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Αμοργού «Σιμωνίδης», διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου την «Γιορτή του Παστελιού» στη Χώρα. Πρόκειται για ένα μίνι φεστιβάλ, όπου παραδοσιακοί μάστορες με τους βοηθούς τους παρουσιάζουν ζωντανά τη διαδικασία παρασκευής του παστελιού, το οποίο στη συνέχεια διανέμεται στους παρευρισκομένους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρασκευής, αλλά και μετά το τέλος της, πραγματοποιείται παράλληλα συναυλία με τοπική μουσική, για να ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ρακή και χορούς, μέχρι το πρωί.

      Πληροφορίες για τη «Γιορτή του Παστελιού»:
      Πολιτιστικός Σύλλογος «Σιμωνίδης», τηλ.: +30 22850 74033

       

       

      Google BookmarksShare
  6. Aug
    17
    Mon

    1. Γιορτή Παστελιού (all-day)
      Aug 17

      Το παστέλι, παραδοσιακό και αγαπημένο γλύκισμα της Αμοργού, έχει την τιμητική του μέρα μια φορά το χρόνο.

      Το παστέλι πάνω σε λεμονόφυλλα συνεχίζει να είναι το πρώτο γλυκό του νησιού στους γάμους, στις βαπτίσεις, στις γιορτές και στις χαρές. Βασίζεται σε δύο φυσικά προϊόντα, των οποίων η παραγωγή ήταν άφθονη στην Αμοργό:

      - Στο μέλι με τις τρεις βασικές εκδοχές του, δηλαδή το ρεικόμελο (από την πλούσια φθινοπωρινή ανθοφορία του ρεικιού), το μαγιάτικο (από την ανοιξιάτικη ανθοφορία των λουλουδιών) και το θυμαρίσιο (από την καλοκαρινή ανθοφορία των θυμαριών).

      - Στο σουσάμι, που σήμερα δεν παράγεται αλλά παλιότερα η παραγωγή του ήταν μεγάλη στην Αμοργό, όπου υπήρχαν και ειδικά σουσαμοχώραφα, όπως ένα περίφημο παλιά καλογερικό (ιδιοκτησίας της Χοζοβιώτισσας, δηλαδή) σουσαμοχώραφο στα Κατάπολα.

      Τα τελευταία χρόνια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Αμοργού «Σιμωνίδης», διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου την «Γιορτή του Παστελιού» στη Χώρα. Πρόκειται για ένα μίνι φεστιβάλ, όπου παραδοσιακοί μάστορες με τους βοηθούς τους παρουσιάζουν ζωντανά τη διαδικασία παρασκευής του παστελιού, το οποίο στη συνέχεια διανέμεται στους παρευρισκομένους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρασκευής, αλλά και μετά το τέλος της, πραγματοποιείται παράλληλα συναυλία με τοπική μουσική, για να ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ρακή και χορούς, μέχρι το πρωί.

      Πληροφορίες για τη «Γιορτή του Παστελιού»:
      Πολιτιστικός Σύλλογος «Σιμωνίδης», τηλ.: +30 22850 74033

       

       

      Google BookmarksShare
  7. Aug
    17
    Tue

    1. Γιορτή Παστελιού (all-day)
      Aug 17

      Το παστέλι, παραδοσιακό και αγαπημένο γλύκισμα της Αμοργού, έχει την τιμητική του μέρα μια φορά το χρόνο.

      Το παστέλι πάνω σε λεμονόφυλλα συνεχίζει να είναι το πρώτο γλυκό του νησιού στους γάμους, στις βαπτίσεις, στις γιορτές και στις χαρές. Βασίζεται σε δύο φυσικά προϊόντα, των οποίων η παραγωγή ήταν άφθονη στην Αμοργό:

      - Στο μέλι με τις τρεις βασικές εκδοχές του, δηλαδή το ρεικόμελο (από την πλούσια φθινοπωρινή ανθοφορία του ρεικιού), το μαγιάτικο (από την ανοιξιάτικη ανθοφορία των λουλουδιών) και το θυμαρίσιο (από την καλοκαρινή ανθοφορία των θυμαριών).

      - Στο σουσάμι, που σήμερα δεν παράγεται αλλά παλιότερα η παραγωγή του ήταν μεγάλη στην Αμοργό, όπου υπήρχαν και ειδικά σουσαμοχώραφα, όπως ένα περίφημο παλιά καλογερικό (ιδιοκτησίας της Χοζοβιώτισσας, δηλαδή) σουσαμοχώραφο στα Κατάπολα.

      Τα τελευταία χρόνια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Αμοργού «Σιμωνίδης», διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου την «Γιορτή του Παστελιού» στη Χώρα. Πρόκειται για ένα μίνι φεστιβάλ, όπου παραδοσιακοί μάστορες με τους βοηθούς τους παρουσιάζουν ζωντανά τη διαδικασία παρασκευής του παστελιού, το οποίο στη συνέχεια διανέμεται στους παρευρισκομένους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρασκευής, αλλά και μετά το τέλος της, πραγματοποιείται παράλληλα συναυλία με τοπική μουσική, για να ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ρακή και χορούς, μέχρι το πρωί.

      Πληροφορίες για τη «Γιορτή του Παστελιού»:
      Πολιτιστικός Σύλλογος «Σιμωνίδης», τηλ.: +30 22850 74033

       

       

      Google BookmarksShare
  8. Aug
    17
    Thu

    1. Γιορτή Παστελιού (all-day)
      Aug 17

      Το παστέλι, παραδοσιακό και αγαπημένο γλύκισμα της Αμοργού, έχει την τιμητική του μέρα μια φορά το χρόνο.

      Το παστέλι πάνω σε λεμονόφυλλα συνεχίζει να είναι το πρώτο γλυκό του νησιού στους γάμους, στις βαπτίσεις, στις γιορτές και στις χαρές. Βασίζεται σε δύο φυσικά προϊόντα, των οποίων η παραγωγή ήταν άφθονη στην Αμοργό:

      - Στο μέλι με τις τρεις βασικές εκδοχές του, δηλαδή το ρεικόμελο (από την πλούσια φθινοπωρινή ανθοφορία του ρεικιού), το μαγιάτικο (από την ανοιξιάτικη ανθοφορία των λουλουδιών) και το θυμαρίσιο (από την καλοκαρινή ανθοφορία των θυμαριών).

      - Στο σουσάμι, που σήμερα δεν παράγεται αλλά παλιότερα η παραγωγή του ήταν μεγάλη στην Αμοργό, όπου υπήρχαν και ειδικά σουσαμοχώραφα, όπως ένα περίφημο παλιά καλογερικό (ιδιοκτησίας της Χοζοβιώτισσας, δηλαδή) σουσαμοχώραφο στα Κατάπολα.

      Τα τελευταία χρόνια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Αμοργού «Σιμωνίδης», διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου την «Γιορτή του Παστελιού» στη Χώρα. Πρόκειται για ένα μίνι φεστιβάλ, όπου παραδοσιακοί μάστορες με τους βοηθούς τους παρουσιάζουν ζωντανά τη διαδικασία παρασκευής του παστελιού, το οποίο στη συνέχεια διανέμεται στους παρευρισκομένους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρασκευής, αλλά και μετά το τέλος της, πραγματοποιείται παράλληλα συναυλία με τοπική μουσική, για να ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ρακή και χορούς, μέχρι το πρωί.

      Πληροφορίες για τη «Γιορτή του Παστελιού»:
      Πολιτιστικός Σύλλογος «Σιμωνίδης», τηλ.: +30 22850 74033

       

       

      Google BookmarksShare
  9. Aug
    17
    Fri

    1. Γιορτή Παστελιού (all-day)
      Aug 17

      Το παστέλι, παραδοσιακό και αγαπημένο γλύκισμα της Αμοργού, έχει την τιμητική του μέρα μια φορά το χρόνο.

      Το παστέλι πάνω σε λεμονόφυλλα συνεχίζει να είναι το πρώτο γλυκό του νησιού στους γάμους, στις βαπτίσεις, στις γιορτές και στις χαρές. Βασίζεται σε δύο φυσικά προϊόντα, των οποίων η παραγωγή ήταν άφθονη στην Αμοργό:

      - Στο μέλι με τις τρεις βασικές εκδοχές του, δηλαδή το ρεικόμελο (από την πλούσια φθινοπωρινή ανθοφορία του ρεικιού), το μαγιάτικο (από την ανοιξιάτικη ανθοφορία των λουλουδιών) και το θυμαρίσιο (από την καλοκαρινή ανθοφορία των θυμαριών).

      - Στο σουσάμι, που σήμερα δεν παράγεται αλλά παλιότερα η παραγωγή του ήταν μεγάλη στην Αμοργό, όπου υπήρχαν και ειδικά σουσαμοχώραφα, όπως ένα περίφημο παλιά καλογερικό (ιδιοκτησίας της Χοζοβιώτισσας, δηλαδή) σουσαμοχώραφο στα Κατάπολα.

      Τα τελευταία χρόνια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Αμοργού «Σιμωνίδης», διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου την «Γιορτή του Παστελιού» στη Χώρα. Πρόκειται για ένα μίνι φεστιβάλ, όπου παραδοσιακοί μάστορες με τους βοηθούς τους παρουσιάζουν ζωντανά τη διαδικασία παρασκευής του παστελιού, το οποίο στη συνέχεια διανέμεται στους παρευρισκομένους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρασκευής, αλλά και μετά το τέλος της, πραγματοποιείται παράλληλα συναυλία με τοπική μουσική, για να ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ρακή και χορούς, μέχρι το πρωί.

      Πληροφορίες για τη «Γιορτή του Παστελιού»:
      Πολιτιστικός Σύλλογος «Σιμωνίδης», τηλ.: +30 22850 74033

       

       

      Google BookmarksShare
  10. Aug
    17
    Sat

    1. Γιορτή Παστελιού (all-day)
      Aug 17

      Το παστέλι, παραδοσιακό και αγαπημένο γλύκισμα της Αμοργού, έχει την τιμητική του μέρα μια φορά το χρόνο.

      Το παστέλι πάνω σε λεμονόφυλλα συνεχίζει να είναι το πρώτο γλυκό του νησιού στους γάμους, στις βαπτίσεις, στις γιορτές και στις χαρές. Βασίζεται σε δύο φυσικά προϊόντα, των οποίων η παραγωγή ήταν άφθονη στην Αμοργό:

      - Στο μέλι με τις τρεις βασικές εκδοχές του, δηλαδή το ρεικόμελο (από την πλούσια φθινοπωρινή ανθοφορία του ρεικιού), το μαγιάτικο (από την ανοιξιάτικη ανθοφορία των λουλουδιών) και το θυμαρίσιο (από την καλοκαρινή ανθοφορία των θυμαριών).

      - Στο σουσάμι, που σήμερα δεν παράγεται αλλά παλιότερα η παραγωγή του ήταν μεγάλη στην Αμοργό, όπου υπήρχαν και ειδικά σουσαμοχώραφα, όπως ένα περίφημο παλιά καλογερικό (ιδιοκτησίας της Χοζοβιώτισσας, δηλαδή) σουσαμοχώραφο στα Κατάπολα.

      Τα τελευταία χρόνια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Αμοργού «Σιμωνίδης», διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου την «Γιορτή του Παστελιού» στη Χώρα. Πρόκειται για ένα μίνι φεστιβάλ, όπου παραδοσιακοί μάστορες με τους βοηθούς τους παρουσιάζουν ζωντανά τη διαδικασία παρασκευής του παστελιού, το οποίο στη συνέχεια διανέμεται στους παρευρισκομένους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρασκευής, αλλά και μετά το τέλος της, πραγματοποιείται παράλληλα συναυλία με τοπική μουσική, για να ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ρακή και χορούς, μέχρι το πρωί.

      Πληροφορίες για τη «Γιορτή του Παστελιού»:
      Πολιτιστικός Σύλλογος «Σιμωνίδης», τηλ.: +30 22850 74033

       

       

      Google BookmarksShare