Εκκλησίες

Ένα δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής είναι ο μεγάλος αριθμός εκκλησιών στο νησία και ιδιαίτερα στη Χώρα.

Οι εκκλησίες αυτές έχουν στοιχεία του Βυζαντινού πολιτισμού, με εξέχουσα θέση την Ιερά Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, η οποία ιδρύθηκε το 1088 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό. Είναι η προστάτιδα του νησιού, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Από τις τριάντα εκκλησίες της Χώρας, οι περισότερες σώζουν επιγραφές ανακαινίσεως, όπως ο ναός των Αγίων Πάντων, οι μονόχωρες εκκλησίες των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στα Βορεινά, της Αγίας Θεοδοσίας κοντά στην Απάνω Λόζα και, οι μεταβυζαντινές εκκλησίες της Κεράς Λεούσας, του Αγίου Θαλελαίου, του Αγίου Θωμά και του Σταυρού και άλλες.
Στις μεγάλες εκκλησίες , στην Μητρόπολη, στο Μετόχι του Χριστού, στους Αγίους Πάντες, αλλά και σε μικρότερους ιδιόκτητους ναούς, όπως στην Ζωοδόχο Πηγή, στην Αγία Παρασκευή κ.λ.π, βρίσκονται οι καλύτερα διατηρημένες εικόνες.

Ανάμεσα στις Μεταβυζαντινές εκκλησίες που αξίζει να δει ο επισκέπτης στη Χώρα είναι η Κερά Λεούσα στο Κάστρο με τη θαυμάσια εικόνα της Παναγίας, ο Άγιος Θαλέλαιος, ο Άγιος Θωμάς, ο Σταυρός, η δισυπόστατη εκκλησία της Μεταμόρφωσης – Αγίου Στεφάνου, το Μετόχι της Ιεράς Μονής, η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου, η μικρότερη εκκλησία στην Ελλάδα (χωράνε μόλις 3 άνθρωποι).
Επίσης οι Βυζαντινές εκκλησίες ο Άγιος Βασίλειος και η Παναγία η Βλησανή.

Στο μονοπάτι από τη Μονή της Χοζοβιότισσας προς την Αιγιάλη βρίσκεται το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, παλιό Μετόχι της Ιεράς Μονής, με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.
Εκεί κοντά, σε μια δύσβατη και απόκρημνη περιοχή, η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Θεοσκέπαστης μέσα σε βραχώδη προεξοχή και πιο πέρα ο Άγιος Γεώργιος.
Στην τοποθεσία Ρίχτι, το εξωκλήσσι του Αϊ-γιάννη, δίπλα σε ελληνιστικό Πύργο.

Στον Όρμο η παλιά εκκλησία της Παναγίτσας, κτισμένη πάνω σε αρχαίο ιερό.
Στον Ποταμό η επιβλητική εκκλησία της Ανάληψης.
Στην Λαγκάδα η ενδιαφέρουσα εκκλησούλα της Αγίας Τριάδας, χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά, ψηλά σε ένα απότομο βράχο.
Βορειοδυτικά της Λαγκάδας, το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, κτισμένο πάνω από το φαράγγι του Αρακλού. Κοντά στη Λαγκάδα επίσης η Παναγία η Επαναχωριανή, μια μεταβυζαντινή εκκλησία με ενσωματωμένα αρχιτεκτονικά μέλη από αρχαίο ναό.

Σε περίοπτη θέση πάνω στον Κρίκελο υψώνεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου, χτισμένη σε θέση όπου υπήρχε αρχαίος ναός και ακόμη ψηλότερα, στην κορυφή, ο επίσης ιστορικός ναός του Σταυρού.
Στην περιοχή των Θολαρίων δεσπόζει η μεγάλη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας άννας, στην ομώνυμη παραλία, κοντά στην μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας.

Στα Κατάπολα, η Παναγία η Καταπολιανή από τις παλιότερες εκκλησίες του νησιού, κτισμένη πάνω στα θεμέλια παλιοχριστιανικής βασιλικής και αρχαίου ιερού του Απόλλωνα.

Ακόμη, ο Ναός της Ευαγγελίστρας, μνημείο της πρώϊμης Βυζαντινής περιόδου, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, στο λόφο πίσω από το Ξυλοκερατίδι και πιο πέρα το κάτασπρο εκκλησάκι της Φτωχής Παναγιάς, με αρχαία και παιοχριστιανικά οικοδομικά μέλη.
επίσης οι ιστορικοί ναϊσκοι του Ταξιάρχη, της Αγίας ειρήνης και της Αγίας Αικατερίνης.

Στο Ραχίδι, ανάμεσα στα κατάλευκα σπίτια, ξεχωρίζει η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου του χωριού.
άλλες ενδιαφέρουσες εκκλησίες, η εκκλησία των τριών Ιεραρχών, περίπου 10 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και λίγο πιο πέρα το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, στην ομώνυμη παραλία.
Ακριβώς απέναντι, στην παραλία Κατ’ακρωτήρι, οι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος εκκλησούλες της Παναγίτσας και των Αγίων αναργύρων καθώς και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη.

Νοτιοδυτικά των Καταπόλων στην περιοχή Λεύκες, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, της Αγίας Θέκλας και το ενδιαφέρον εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα, στην ομόνυμη παραλία, που περικλείει μέλη αρχαίου ναού και στοιχεία παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής τέχνης.

Στο δρόμο από τα Κατάπολα προς την Μινώα, γραφικές εκκλησίες όπως του Αγίου Νικολάου, του Χριστού, του Αγίου Φανουρίου, του Αγίου Γεωργίου και του Σταυρού.
Στο μονοπάτι από Μινώα προς Άγιος Γεώργιο Βαλσαμίτη, το γραφικό εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας.

Στο δρόμο προς το Καμάρι (κάττω Μεριά) στα δεξιά, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που ήταν μετόχι της Ιεράς μονής της Χοζοβιώτισσας.
Στο Βρούτση η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου του χωριού. Βόρεια από το Βρούτση σε μικρή απόσταση, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο κάστρο της Αρχαίας Αρκεσίνης και το εκκλησάκι της Παναγίας της Καστριανής.

Πλησιάζοντας στην Αρκεσίνη, αριστερά, το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και μέσα στο χωριό η εκκλησία του πολιούχου Αγίου Ονουφρίου. Φεύγοντας από την Αρκεσίνη, στα δεξιά, στην ομώνυμη περιοχή, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, από τις πρώτες παλιοχριστιανικές εκκλησίες. Δίπλα σε αυτήν, ο Πύργος της Αγίας Τριάδας, η πρωτοκυκλαδική Ακρόπολη της Αρκεσίνης.
Κατηφορίζοντας προς την Κολοφάνα, στα αριστερά, το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Άννας.
Πριν από την Κολοφάνα, ένα μονοπάτι οδηγεί στο κρυμμένο μονόχωρο εκκλησάκι την Παναγία του Πολίτη, φτιαγμένο παό αρχαίο οικοδομικό υλικό που προέρχεται από μημειακή παλαιοχριστιανική βασιλική, της οποίας τα θεμέλια σώζονται ακόμη δίπλα.

Δύο χιλιόμετρα μετά την Κολοφάνα, κοντά στα Παραδείσια, η εντυπωσιακή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όπου γίνεται το μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι στις 25-26 Ιουλίου, από τα μεγαλύτερα των Κυκλάδων.

Google BookmarksShare

Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης

Στο δρόμο που συνδέει την Χώρα με την Κάτω Μεριά και σε απόσταση 4,5 χλμ. από τη Χώρα βρίσκεται Ιερός Ναός αφιερωμένος στον Αγ. Γεώργιο τον Βαρσαμίτη, χτισμένος στη θέση φημισμένου αρχαίου υδρομαντείου. Είναι μία από τις σημαντικότερες εκκλησίες του … Continue reading

Άγιος Ιωάννης Θεολόγος

Agios_Ioannis_Theologos_02_m

Στα Β.Α. της Αμοργού στις πλαγιές του όρους Κρίκελος σχηματίζεται ένα οροπέδιο. Η περιοχή είναι γνωστή με το όνομα Θεολόγος από την ομώνυμη Εκκλησία που υπάρχει εκεί αφιερωμένη στον Ευαγγελιστή Ιωάννη. Κατά την παράδοση η Εκκλησία κτίστηκε από έναν πλοίαρχο … Continue reading

Φωτοδότης Χριστός

Ένα από τα καλύτερα σωζόμενα χριστανικά μνημεία του νησιού είναι το Μετόχι του Φωτοδότη Χριστού στη Χώρα (πίσω από το Ιστορικό Γυμνάσιο). Είναι το τρίτο μετόχι της Μονής Χοζοβιώτισσας, αφιερωμένο στον Άγιος Αντώνιο. Γύρω από το μετόχι υπάρχει ένα συγκρότημα … Continue reading

Προφήτης Ηλίας

ProfitisIlias_20120924_023_m

Από την κορυφή, ύψους  700 μέτρων η θέα σε όλο το μήκος του νησιού είναι μαγευτική. Όταν ο καιρός είναι καθαρός, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά, μπορείτε να διακρίνεται με τη σειρά τα νησιά, Αστυπάλαια, Ανάφη, Σαντορίνη, Ίο, Ηρακλιά, Σχοινούσα, … Continue reading

Σταυρός

Stavros_20120913_103_m

Κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου τιμάται ο Τίμιος Σταυρός σε ένα εκκλησάκι κοντά στην κορυφή του Κρίκελλου. Η διαδρομή μήκους περίπου 7 χιλιομέτρων ξεκινά από το χωριό της Λαγκάδας είναι δύσκολη και μία από τις πιο ξεχωριστές που συναντά στις … Continue reading