Αιγιάλη

Βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Αμοργού και αποτελεί το δεύτερο λιμάνι, έχοντας 430 κατοίκους περίπου.

Αποτελείται από τρεις παραδοσιακούς οικισμούς, σκαρφαλωμένα στις υπώρειες του ψηλότερου βουνού της Αμοργού, του Κρίκελου (821μ) και χτισμένα αμφιθεατρικά στον όρμο της Αιγιάλης. Η Λαγκάδα, τα Θολάρια, ο Ποταμός. Το τέταρτο χωριό είναι ο Όρμος που είναι κτισμένο κοντά στη θάλασσα.

Η Λαγκάδα, απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από τον Όρμο, βρίσκεται στο βάθος του κάμπου σε γραφική τοποθεσία, ανάμεσα σε βραχώδεις βουνοπλαγιές και βαθειές λαγκαδιές. Τα αξιοθέατα στην περιοχή είναι συναρπαστικά, παλιοί ανεμόμυλοι, το φαράγγι του Αρακλού, η ιστορική εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η εκκλησία της Παναγίας Επανωχωριανής, ο ερειπωμένος οικισμός του Στρόυμου, τοπίο φυσικού κάλλους.

Ο Ποταμός βρίσκεται πάνω από τον Όρμο, είναι το χωριό με την πιο καλοδιατηρημένη αρχιτεκτονική στην περιοχή και με υπέροχη θέμα στον όρμο της Αιγιάλης.

Τα Θολάρια, βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά της και είναι κοντά στη Βίγλα, την αρχαί πόλη της Αιγιάλης. Η απόστασή του από τον Όρμο είναι 3,5 χιλιόμετρα. Στην περιοχή δεσπόζει η μεγάλη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

H Αιγιάλη προτιμάται για τις παραλίες της, εκτός της κεντρικής, υπάρχει η Φωκιότρυπα, ο Λεμβρωσός, η ψιλή Άμμος και ο Χάχλακας. Η Αιγιάλη έχει την μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη στο νησί, διατηρώντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά ενός ελληνικού ψαράδικου λιμανιού.

‘Αλλα αξιοθέατα είναι το ιστορικά προσκύνημα της Αγίας Τριάδας,  το μνημείο του Θεολόγου, το μεταλλείο , ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ο Πετρωμένος Πειρατής στα Χάλαρα.

Google BookmarksShare

Comments are closed.