Πύργος του Γαβρά

Ιστορικό

Ο Πύργος του Γαβρά βρίσκεται στη Χώρα κοντά στην κεντρική πλατεία, την «Λόζα»,. Κτίσθηκε τον 16ο αιώνα κατά την περίοδο  της  Ενετοκρατίας (1207 – 1537).

Αποτελείται από δυο ορόφους, το “ανώι”, όπου υπάρχει η  ”σάλα του Γαβρά”, μια , ψηλοτάβανη αίθουσα υποδοχής, και το ισόγειο ή “κατώι”  όπου βρίσκονται οι βοηθητικοί χώροι του σπιτιού και μία μεγάλη εσωτερική αυλή.

Το κτίριο έγινε δωρεά το 1963 από την Σόφη Γιαννακού στον Σύνδεσμο των Αμοργίνων. Η ανακατασκευή του ετοιμόρροπου και χωρίς στέγη σκελετού του κτιρίου (1972-1978), έγινε με χρηματικές δωρεές πολλών φίλων της Αμοργού, αρκετών φωτισμένων Αμοργιανών, με την συμπαράσταση του Συνδέσμου των Αμοργίνων, κυρίως, όμως, με την προσωπική εργασία και την “τέχνη” του ασπούδαχτου φύλακα των Αρχαιοτήτων και αρχιμάστορα Μανώλη Δεσποτίδη. Έτσι, διασώθηκαν αναλλοίωτα πολλά στοιχεία από την αλλοτινή, σήμερα αλλοιωμένη, αρχιτεκτονική του μορφή, όπως οι λίθινοι αρράβδωτοι κίονες, τα κιονόκρανα, τα πώρινα τόξα και τα ενεπίγραφα περίθυρα τα οποία συνθέτουν ένα αξιόλογο δείγμα κοσμικής αρχιτεκτονικής της περιόδου της ενετοκρατίας

Σήμερα ο Πύργος λειτουργεί ως μουσείο όπου φιλοξενεί την αρχαιολογική συλλογή της Αμοργού. Η συστηματική αρχαιολογική εξερεύνηση του νησιού και οι δωρεές των κατοίκων πλούτισαν σημαντικά τη Συλλογή με διάφορα ευρήματα, τα σημαντικότερα από τα οποία εκτίθενται σήμερα στις αίθουσες του πύργου, ενώ τα υπόλοιπα φυλάσσονται σε αποθήκες.

Περιγραφή μουσείου

- Στην “αίθουσα υποδοχής του αρχοντικού, στο “ανώι”, εκτίθενται κυρίως γλυπτά, αγάλματα και ανάγλυφα, χρονολογούμενα από την Αρχαϊκή περίοδο, τον 6ο π.Χ. αιώνα, έως και την Ρωμαιοκρατία, τον 2ο μ.Χ. αιώνα. Όλα σχεδόν τα εκθέματα είναι επιφανειακά ευρήματα από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Αμοργού, Αιγιάλη, Αρκεσίνη και Μινώα καθώς και από άλλες θέσεις. Ελάχιστα προέρχονται από την ανασκαφή της πόλεως της Μινώας.

- Στις δύο προθήκες της αίθουσας παρουσιάζονται αντικείμενα μικροτεχνίας από διάφορα υλικά (χαλκό, πηλό, ύαλο, ελεφαντοστό, χρυσό κ.α.) που βρέθηκαν κυρίως στην ανασκαφή της Μινώας (8ος π.Χ. – 3ος μ.Χ. αι.).

- Στην αυλή στο “ανώι” εκτίθενται λίθινες εγχάρακτες, ενεπίγραφες πλάκες των αρχαϊκών χρόνων, αρχιτεκτονικά μέλη και ακέφαλοι κορμοί αγαλμάτων των Ρωμαϊκών χρόνων, όλα επιφανειακά ευρήματα.

- Στό “Κατώι”, στην αυλή, η Έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα όπως:

Επιγραφές: επιτάφιες, χρονολογούμενες από τον 6ο π.Χ. αιώνα έως τους Χριστιανικούς χρόνους, αναθηματικές και τιμητικά ψηφίσματα των Ελληνιστικών χρόνων και της Ρωμαιοκρατίας.

Ανάγλυφα και αγάλματα, Κλασσικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων.

Αρχιτεκτονικά μέλη Ελληνιστικών, Ρωμαϊκών και Παλαιοχριστιανικών χρόνων.

Ταφικό πίθο του 4ου π.Χ. αιώνα.

- Στην αίθουσα 1 του κατωγείου εκτίθεται η σημαντική προϊστορική συλλογή του νησιού με ευρήματα, χρονολογούμενα στην Ύστερη Νεολιθική περίοδο, 4η π.Χ. χιλιετία, στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, 3η π.Χ. χιλιετία, και στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 13ος-12ος π.Χ. αιώνας.

Κεραμική

Μαρμάρινα ειδώλια του Κυκλαδικού Πολιτισμού

Λιθόκτιστος τάφος του Κυκλαδικού Πολιτισμού

Στρωματογραφική τομή από την ανασκαφή του Κυκλαδικού οικισμού στην Μαρκιανή.

Όλα τα αντικείμενα προέρχονται από την Αμοργό και χρονολογούνται από την 3η π.Χ. χιλιετία έως τον 3ο μ.Χ. αιώνα:

Γλυπτά,αγάλματα και ανάγλυφα (5ος π.Χ.-2ος μ.Χ. αιώνας)

Επιγραφές (3ος π.Χ.-3ος μ.Χ. αιώνας)

Κεραμική και πήλινα αντικείμενα (8ος π.Χ.-3ος μ.Χ. αιώνας)

- Στην αίθουσα 2 του κατωγείου στεγάζεται η αρχαιολογική Συλλογή του αμοργιανού αρχαιογνώστη Εμμανουήλ Ιωαννίδη (1823-1906) που περιλαμβάνει διάφορα ευρήματα (γλυπτά, αγάλματα και ανάγλυφα, κεραμική κ.α.) που χρονολογούνται από την 3η π.Χ. χιλιετία έως τον 3ο π.Χ αιώνα.

Τηλέφωνο μουσείου: +30 22850 71831

Google BookmarksShare

Comments are closed.