Κάτω Μεριά

Κατωμεριά ονομάζεται η νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Περιλαμβάνει τα χωριά Αρκεσίνη, Καμάρι, Κολοφάνα, Βρούτση, και το συνοικισμό Ραχούλα, Καλοταρίτισσα και Μαύρη Μύτη. Συνολικά έχει 220 κατοίκους περίπου.

Βρούτση
Έχει 45 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Κοντά στο Βρούτσι είναι το Καστρί η τοποθεσία της Αρχείας Αρκεσίνης, με το Αϊ γιάννη και το εκκλησάκι της Παναγίας της Καστρανής στην Κορυφή. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η παραλία του Μούρου.

Αρκεσίνη
Έχει 100 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την αλιεία. Aπέχει 15 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Είναι κτισμένο στην πλαγιά του βουνού Κόρακα, πάνω από τον κάμπο της Κάτω Μεριάς. Η Αρκεσίνη ήταν μια απ’ τις τρεις αρχαιότερες πόλεις της Αμοργού. Κοντά στην Αρκεσίνη μπορείτε να δείτε τα ερείπια από το αρχαίο αμυντικό κάστρο το οποίο προστάτευε τους κατοίκους από επιδρομές.

Κολοφάνα
Έχει 49 κατοίκους, απέχει 18 χιλιόμετρα ένα χωρίο με όμορφα κτισμένα σπίτια. Η Αγ. Παρασκευή είναι προστάτης της περιοχής και όλης της Αμοργού. Γιορτάζει κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου και γίνεται μεγάλο πανηγύρι το οποίο ξεκινάει από το προηγούμενο απόγευμα και προσφέρεται φαγητό, το περίφημο πατατάτο.

Οι πιο μεγάλες καλλιέργειες του νησιού βρίσκονται στην κοιλάδα της Κολοφάνας και της Καλοταρίτισσας. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν οι γραφικές παραλίες Παραδείσια, Κάτω Κάμπος και ο όρμος της Καλοταρίτισσας, όπου και το ναυάγιο του ΟΛΥΜΠΙΑ απο το 1980.

Άλλα αξιοθέτα είναι ο αρχαίος πύργος Αγίας Τριάδος στην Αρκεσίνη, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού, ενώ αξίζει να δείτε το πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής.

Google BookmarksShare

Comments are closed.