Γιορτές

Τα πανηγύρια αποτελούν ένα έθιμο αναλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου και βοηθούν στη διατήρηση της πίστης και της Αμοργιανής παράδοσης. Πραγματοποιούνται με τη συνεισφορά και τη φροντίδα των πιστών.

Μερικές ημέρες πριν από την κάθε γιορτή, με προσφορές των κατοίκων της Αμοργού και των γύρω νησιών, συγκεντρώνονται τα απαραίτητα υλικά. Οι εθελοντές μάγειροι παρασκευάζουν τα παραδοσιακά φαγητά, τα οποία “καθαγιάζονται” από τους ιερείς και στη συνέχεια προσφέρονται στους παρευρισκομένους, την παραμονή ή την ημέρα της γιορτής. Η προσφορά αυτή γίνεται στις τράπεζες που διαθέτει, για το σκοπό αυτό,  η κάθε εκκλησία. Ακολουθεί γλέντι σε μαγαζιά του χωριού με τοπικά όργανα και τραγούδια.

Οι κυριώτερες εκδηλώσεις είναι:

Google BookmarksShare
Filter: Categories
 • Festival

Agenda

 1. Jan
  6
  Fri

  1. Εορτασμός των Φώτων (all-day) @ amorgos
   Jan 6

   Η εορτή των Θεοφανίων που γίνεται ο Αγιασμός των Υδάτων στα Κατάπολα και στην Αιγιάλη. Ιδιαίτερο χρώμα στην ημέρα δίνει η ρίψη του Σταυρού από τον ιερέα στη θάλασσα και ο ανταγωνισμός των πιστών, νέων κυρίως, για να τον ανασύρουν.
   Την ημέρα αυτή οι πιστοί ραντίζουν με το άγιασμα τα χωράφια τους.

   Google BookmarksShare
 2. Mar
  25
  Sun

  1. Εθνική Εορτή (all-day)
   Mar 25

   Εθνική εορτή με παρελάσεις στη Χώρα, Λαγκάδα και Κατάπολα.

   Google BookmarksShare
 3. Apr
  9
  Mon

  1. Γιορτές του Πάσχα (all-day)
   Apr 9 – Apr 16

   Το μαγευτικό τοπίο της καταπράσινης και ανθισμένης Αμοργού σε συνδυασμό με τις τοπικές παραδόσεις, κάνουν το Πάσχα μια μοναδική, αξέχαστη εμπειρία.

   Στην Αμοργό οι γιορτές του Πάσχα διαρκούν δύο εβδομάδες. Η Κυριακή των Βαϊων είναι η τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.
   Με τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινά η εβδομάδα των Παθών του Ιησού, με την κορύφωση του Θείου Δράματος την Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα των Παθών. Το ίδιο βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου. Οι δρόμοι απ’ όπου γίνεται η περιφορά είναι στρωμένοι με βότανα τα οποία αναδύουν μια μεθυστική μυρωδιά Το Μ. Σάββατο, το βράδυ της ανάστασης, προσφέρεται ένα υπέροχο θέαμα από τις αναρίθμητες φωτοβολίδες που σκορπίζουν στον ουρανό.

   Την ημέρα του Πάσχα ξεκινά η Περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στα χωριά του νησιού. Τρεις εικόνες ξεκινούν συγχρόνως, η μία για την Αιγιάλη, η άλλη για την Κάτω Μεριά και η τρίτη για τη Χώρα και τα Κατάπολα. Επιστρέφουν στο Μοναστήρι την Κυριακή του Θωμά και με τη συνοδεία πιστών απ’ όλο το νησί, αφού γυρίσουν πεζοί τις εικόνες από όλα τα χωριά. Είναι ένα έθιμο από τη Βυζαντινή εποχή.

    

   Google BookmarksShare
 4. May
  8
  Tue

  1. Αγίου Ιωάννη Θεολόγου (all-day)
   May 8

   Εορτασμός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Αιγιάλη, στον Κρίκελο. Προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά και ακολουθεί γλέντι με τοπικά όργανα.

   Google BookmarksShare