Γιορτές

Τα πανηγύρια αποτελούν ένα έθιμο αναλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου και βοηθούν στη διατήρηση της πίστης και της Αμοργιανής παράδοσης. Πραγματοποιούνται με τη συνεισφορά και τη φροντίδα των πιστών.

Μερικές ημέρες πριν από την κάθε γιορτή, με προσφορές των κατοίκων της Αμοργού και των γύρω νησιών, συγκεντρώνονται τα απαραίτητα υλικά. Οι εθελοντές μάγειροι παρασκευάζουν τα παραδοσιακά φαγητά, τα οποία “καθαγιάζονται” από τους ιερείς και στη συνέχεια προσφέρονται στους παρευρισκομένους, την παραμονή ή την ημέρα της γιορτής. Η προσφορά αυτή γίνεται στις τράπεζες που διαθέτει, για το σκοπό αυτό,  η κάθε εκκλησία. Ακολουθεί γλέντι σε μαγαζιά του χωριού με τοπικά όργανα και τραγούδια.

Οι κυριώτερες εκδηλώσεις είναι:

Google BookmarksShare
Filter: Categories
 • Festival

Agenda

 1. Apr
  9
  Mon

  1. Γιορτές του Πάσχα (all-day)
   Apr 9 – Apr 16

   Το μαγευτικό τοπίο της καταπράσινης και ανθισμένης Αμοργού σε συνδυασμό με τις τοπικές παραδόσεις, κάνουν το Πάσχα μια μοναδική, αξέχαστη εμπειρία.

   Στην Αμοργό οι γιορτές του Πάσχα διαρκούν δύο εβδομάδες. Η Κυριακή των Βαϊων είναι η τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.
   Με τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινά η εβδομάδα των Παθών του Ιησού, με την κορύφωση του Θείου Δράματος την Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα των Παθών. Το ίδιο βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου. Οι δρόμοι απ’ όπου γίνεται η περιφορά είναι στρωμένοι με βότανα τα οποία αναδύουν μια μεθυστική μυρωδιά Το Μ. Σάββατο, το βράδυ της ανάστασης, προσφέρεται ένα υπέροχο θέαμα από τις αναρίθμητες φωτοβολίδες που σκορπίζουν στον ουρανό.

   Την ημέρα του Πάσχα ξεκινά η Περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στα χωριά του νησιού. Τρεις εικόνες ξεκινούν συγχρόνως, η μία για την Αιγιάλη, η άλλη για την Κάτω Μεριά και η τρίτη για τη Χώρα και τα Κατάπολα. Επιστρέφουν στο Μοναστήρι την Κυριακή του Θωμά και με τη συνοδεία πιστών απ’ όλο το νησί, αφού γυρίσουν πεζοί τις εικόνες από όλα τα χωριά. Είναι ένα έθιμο από τη Βυζαντινή εποχή.

    

   Google BookmarksShare
 2. May
  8
  Tue

  1. Αγίου Ιωάννη Θεολόγου (all-day)
   May 8

   Εορτασμός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Αιγιάλη, στον Κρίκελο. Προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά και ακολουθεί γλέντι με τοπικά όργανα.

   Google BookmarksShare
 3. Jul
  1
  Sun

  1. Αγίων Αναργύρων (all-day)
   Jul 1

   Των Αγίων Αναργύρων στα Θολάρια. Προσφέρεται τοπικό φαγητό (πατατάτο) και ακολουθεί γλέντι και χορός.

   Google BookmarksShare
 4. Jul
  26
  Thu

  1. Αγίας Παρασκευής (all-day)
   Jul 26

   Της Αγίας Παρασκευής στην Κολοφάνα. Το μεγαλύτερο πανηγύρι της Αμοργού, με παραδοσιακά φαγητά, τοπικά όργανα και μεγάλη προσέλευση πιστών απ’ όλη την Ελλάδα.

   Google BookmarksShare
 5. Jul
  27
  Fri

  1. Αγίου Παντελεήμoνα (all-day)
   Jul 27

   Του Αγίου Παντελεήμονα γίνεται γλέντι στην πλατεία των Καταπόλων

   Google BookmarksShare
 6. Aug
  6
  Mon

  1. Του Χριστού (all-day)
   Aug 6

   Η εορτή του Φωτοδότη Χριστού. Γλέντι στην πλατεία της Χώρας (Λόζα) με παραδοσιακά φαγητά και τοπικά όργανα.

   Google BookmarksShare
 7. Aug
  15
  Wed

  1. Παναγίας (all-day)
   Aug 15

   Η κοίμησις της Θεοτόκου. Περιφορά της εικόνας της Παναγιάς της Καταπολιανής στο λιμάνι των Καταπόλων. ‘Ολα τα καΐκια συνοδεύουν από τη θάλασσα δημιουργώντας μια όμορφη εικόνα.

   Πανηγύρι στη Λαγκάδα (Παναγία η Επανοχωριανή) όπου προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά. Ακολουθεί γλέντι με τοπικά όργανα.

   Google BookmarksShare
 8. Aug
  17
  Fri

  1. Γιορτή Παστελιού (all-day)
   Aug 17

   Το παστέλι, παραδοσιακό και αγαπημένο γλύκισμα της Αμοργού, έχει την τιμητική του μέρα μια φορά το χρόνο.

   Το παστέλι πάνω σε λεμονόφυλλα συνεχίζει να είναι το πρώτο γλυκό του νησιού στους γάμους, στις βαπτίσεις, στις γιορτές και στις χαρές. Βασίζεται σε δύο φυσικά προϊόντα, των οποίων η παραγωγή ήταν άφθονη στην Αμοργό:

   - Στο μέλι με τις τρεις βασικές εκδοχές του, δηλαδή το ρεικόμελο (από την πλούσια φθινοπωρινή ανθοφορία του ρεικιού), το μαγιάτικο (από την ανοιξιάτικη ανθοφορία των λουλουδιών) και το θυμαρίσιο (από την καλοκαρινή ανθοφορία των θυμαριών).

   - Στο σουσάμι, που σήμερα δεν παράγεται αλλά παλιότερα η παραγωγή του ήταν μεγάλη στην Αμοργό, όπου υπήρχαν και ειδικά σουσαμοχώραφα, όπως ένα περίφημο παλιά καλογερικό (ιδιοκτησίας της Χοζοβιώτισσας, δηλαδή) σουσαμοχώραφο στα Κατάπολα.

   Τα τελευταία χρόνια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Αμοργού «Σιμωνίδης», διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου την «Γιορτή του Παστελιού» στη Χώρα. Πρόκειται για ένα μίνι φεστιβάλ, όπου παραδοσιακοί μάστορες με τους βοηθούς τους παρουσιάζουν ζωντανά τη διαδικασία παρασκευής του παστελιού, το οποίο στη συνέχεια διανέμεται στους παρευρισκομένους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρασκευής, αλλά και μετά το τέλος της, πραγματοποιείται παράλληλα συναυλία με τοπική μουσική, για να ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ρακή και χορούς, μέχρι το πρωί.

   Πληροφορίες για τη «Γιορτή του Παστελιού»:
   Πολιτιστικός Σύλλογος «Σιμωνίδης», τηλ.: +30 22850 74033

    

    

   Google BookmarksShare
 9. Sep
  14
  Fri

  1. Σταυρού (all-day)
   Sep 14

   Εορτή του Τιμίου Σταυρού, στην κορυφή του Κρίκελου, στο βόρειο άκρο του νησιού. Η γιορτή συνδυάζεται με πεζοπορία 2.5 ωρών από το χωριό της Λαγκάδας. Προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά, όπως πατατάτο.

   Google BookmarksShare
 10. Sep
  26
  Wed

  1. Αγίου Ιωάννη Θεολόγου (all-day)
   Sep 26

   Γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Αιγιάλη (Κρίκελο), όπου προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά.

   Google BookmarksShare