Γιορτές του Πάσχα

When: Back to Calendar 09/04/2012 – 16/04/2012 (all-day)
Categories:
Festival

Το μαγευτικό τοπίο της καταπράσινης και ανθισμένης Αμοργού σε συνδυασμό με τις τοπικές παραδόσεις, κάνουν το Πάσχα μια μοναδική, αξέχαστη εμπειρία.

Στην Αμοργό οι γιορτές του Πάσχα διαρκούν δύο εβδομάδες. Η Κυριακή των Βαϊων είναι η τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.
Με τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινά η εβδομάδα των Παθών του Ιησού, με την κορύφωση του Θείου Δράματος την Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα των Παθών. Το ίδιο βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου. Οι δρόμοι απ’ όπου γίνεται η περιφορά είναι στρωμένοι με βότανα τα οποία αναδύουν μια μεθυστική μυρωδιά Το Μ. Σάββατο, το βράδυ της ανάστασης, προσφέρεται ένα υπέροχο θέαμα από τις αναρίθμητες φωτοβολίδες που σκορπίζουν στον ουρανό.

Την ημέρα του Πάσχα ξεκινά η Περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας στα χωριά του νησιού. Τρεις εικόνες ξεκινούν συγχρόνως, η μία για την Αιγιάλη, η άλλη για την Κάτω Μεριά και η τρίτη για τη Χώρα και τα Κατάπολα. Επιστρέφουν στο Μοναστήρι την Κυριακή του Θωμά και με τη συνοδεία πιστών απ’ όλο το νησί, αφού γυρίσουν πεζοί τις εικόνες από όλα τα χωριά. Είναι ένα έθιμο από τη Βυζαντινή εποχή.

 

Google BookmarksShare

Comments are closed.