Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης

Στο δρόμο που συνδέει την Χώρα με την Κάτω Μεριά και σε απόσταση 4,5 χλμ. από τη Χώρα βρίσκεται Ιερός Ναός αφιερωμένος στον Αγ. Γεώργιο τον Βαρσαμίτη, χτισμένος στη θέση φημισμένου αρχαίου υδρομαντείου.

Είναι μία από τις σημαντικότερες εκκλησίες του νησιού, μια τρίκλιτη βασιλική του 16ου αιώνα, χτισμένη πιθανότατα πάνω στα θεμέλια μιας Παλιοχριστιανικής εκκλησίας του 9ου αιώνα και συνδυάζει Οθωμανικά και Βυζαντινά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Το όνομα του οφείλεται στο φυτό αγριοδυόσμο ή βάλσαμος το οποίο φυτρώνει στην γύρω περιοχή. Από εδώ ξεκινά ένα παλιό μονοπάτι που φτάνει μέχρι τα Κατάπολα τα οποία διακρίνονται στο βάθος.

Επίσης υπάρχει πύργος (στη θέση Σκοποί) πιθανότατα του 13ου αιώνα από τον οποίο επόπτευαν το ανοικτό πέλαγος και βόρεια και νότια. Ο Ναός έγινε ξακουστός από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας εξαιτίας των προφητικών ιδιοτήτων της πηγής που ακόμα ρέει ,με πολύ μικρότερη ένταση , στο εσωτερικό του. Μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους αποτελούσε αυτόνομη Μονή εώς ότου έγινε μετόχι της Χοζοβιώτισσας.

 

Google BookmarksShare

Comments are closed.